Lecții Sinopsis a literaturii în clasa a 9-a, „am fost de viață ca și când am fost la fel de mare ca și timpul

„Am fost VIU, ca timpul am fost mai mult ca timp. "

Boris Vasilyev „războiul a fost mâine.“

-Imaginați-vă o generație de tineri bărbați și femei, care sunt de 41 de ani, cu un prag școlar pășit direct în infernul războiului: ce au fost ei? Ce vis? Și prietenii?-Activați analiza de proces pentru a compara generația nouă de tineri de 40 și 90-e ale secolului XX: Există un teren comun în viața lor spirituală; se poate vorbi despre cea mai importanta comunitate de idealuri de viață?

-Pentru a aduce elevii la concluzia că una dintre principalele componente ale victoriei noastre în Marele Război Patriotic a fost forța morală a apărătorilor Patriei, idealurile lor înalte de viață.

-Portretul lui Boris Vasilyev.

-Portret de profesor Voronej A. Ya. Tsvik (a predat înainte de război Boris Vasiliev limba română).

-Înregistrarea piesei „După ce la un moment dat a existat un război.“

-Imagini de la elevi la roman.

-Expoziție de cărți Boris Vasilyev.

Advance Mod de preparare:

-Lucrările pe ilustrații.

-Lucrul la expresivă director de școală lectură discurs la reuniune după 40 de ani (citește muzica „Viscol“ Swee-Reed).

Subiecte post și obiectivele lecției.

Recurs la conținutul materialelor de la bord. Scrierea subiecte și epi-grafic în registrul de lucru.

Piesa „După ce la un moment dat a existat un război.“

Deschiderea remarci de către profesor.

Ziua Victoriei se apropie. Noua primăvară pașnică întâlnește oameni. Dar ei spun că marile războaie au un început și de sfârșit nu sunt. Ei continuă în lacrimi de văduve și mame, un geamăt de soldați răniți, în visele veterani. La acel moment, plugul să reinvestească câmpul de luptă, și pâinea pentru o lungă perioadă de timp, insuportabil de lungi magazine Amaraciunea de fum de praf de pușcă. Și memoria din nou și din nou se referă la zilele memorabile teribile, într-o generație care a reușit să supraviețuiască și să câștige. Cine sunt tinerii soldați din patruzeci și unu de ani? Cum de a trăi? Ce vis? Iubit-o? Tu faci prieteni cu cineva? Vreau să știu totul.

4. cuvintele Maestrului despre scriitorul.

Boris Vasiliev a fost un egal la egal cu personajele sale. El este, de asemenea, din acel moment. Am trecut prin război, deși Comisia a recunoscut-l inapt pentru serviciul militar din motive de sănătate. El își amintește:

„Generația mea - generația victimelor. (Bărbați 1924-1926, născuți vii doar trei la suta. Din fiecare 100 de persoane care trăiesc în cele trei rămase). A fost o generație uimitoare. Am trăit cu convingerea sinceră că trebuie să facă ceva eroic de făcut, ne-am pregătit pentru asta. "

Tema de război Boris Vasiliev, dedicat o mare parte din cărțile sale. Au apărut-Lena la expoziția noastră: „Zorii Aici sunt liniștite. „“ Nu se înțelege Xia în listele «» În drum spre Berlin «» angajament întâlnire „“ Mi se pare va merge la explorare. " Înainte de război, el a trăit în Voronej. A studiat în clasa a 9-a, când a început războiul. Tata - comandantul Armatei Roșii.

În tinerețe, B. Vasiliev a fost foarte pasionat de teatru, a fost implicat în cercul de teatru. Împreună cu elevii săi în performanțele școlare a jucat un tânăr profesor Anna Yakovlevna Tsvik. Iată portretul ei. Frumusețe și inteligent, ea a fost un idol de liceu. Ea a lucrat în școală Voronej și după război.

5.Beseda cu elevii cu privire la conținutul romanului

- Amintiți-vă cum începe romanul?

- Care este clasa a 9-a de dinainte de război?

- Nu te place? După generarea de 40 de ani, se pare, a venit de legenda. Unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai acestei generații, Pavla Kogana, am citit următoarele rânduri:

Ei ne inventa din nou -

oblic stânjeni, pas solid.

Am fost tot felul. Orice.

Nu foarte inteligent uneori.

Ne-a placut fetele noastre,

Gelos, chinuit, fierbinte.

Ei ne inventa înțelept,

Vom fi strict și drept,

Ei înfrumuseța și pulbere,Cu toate acestea, vom face drum

- Și adevărul: le-au rupt prin paginile romanului așa cum au fost la fel ca noi și ceva destul de diferit. Să recunoaștem - ce este?

Un nume surprinzător. Și viața ei scurt, a fost ca o scânteie care sa transformat în flăcări.

Foarte sincer, sincer, maximalist tot: în acțiunile sale, atitudini, cere pentru sine și pentru alții.

Este mai bine decât altele ar putea prezenta un scurt, izbitoare cuvântul „trebuie“.

Muntele absorbit abundente decât bucurie (în funcție de mama lui).

Ea nu are nimic de-ar fi fost în al doilea rând, secundar. Nu e de mirare Spark - comisar).

-Frumusețe și student excelent, ea a fost mândru de tatăl ei.

sinuciderea ei - slăbiciune sau putere? Să ne încă o dată ver amortire la ultima literă. Am citit-o.

Care este lectiile de viata predate de istorie Lyubertsy Vika și tatăl ei? Apropo, în atenția: aceasta este într-adevăr un caz de suicid a fost în Voronej în acei ani).

Liniste Un student, pe care bine naturedly tachinat clasa de greutate.)

bătăuș Disperat al cărui nume a fost înclinat la întâlnirile tuturor profesorilor de școală. ). (Zina Kovalenko.

Încredere și medic de familie, ea nu este câtuși de puțin jenat, mogdi scrie aceeași scrisoare de la o dată la trei băieți. )

a) Povestea arestării tatălui său Lyubertsy Vicky și suicid Vicky
atitudinea față de aceste evenimente colegii de clasă, lider de clasă,
director de școală, mama Vicki; înmormântarea lui Vicki (citit despre ele).

b) De ce mama Sparks interzice ei de a lua parte la un miting la înmormântare. (Ani de cult al personalității. Oamenii lui Stalin au fost uciși fără proces și pistă-conse-.)

c) Povestea demiterii directorului școlii. De ce elevii pri-
M-am dus la Nikolayu Grigorevichu, să spun că ei cred în el?

d) Cine a învățat copiii în credința oamenilor, capacitatea de a trăi onest, să vină
pentru a ajuta oamenii? (Înainte de ochii lor exemplul părinților, Nicholas G., tatăl Vicki Lyubertsy, mama Sparks.). Povestea unei mame Iskra Polyakova.

d) în mod diferit ar putea face tipi locuiesc în viitor?

e) Ce crezi, de ce nu B. Vasiliev spune cititorilor cum să lupte eroii săi?

(Acest lucru nu a fost necesară. Logica caracterului, principiile-temperamentale guvernamentale au arătat că au verificat-Ku deja a stat la om. Și războiul se va dovedi demn.)

Reading director vorbire (citit de pre-preparat un om de știință-com, marchează muzica "Viscol" Sviridov).

„Aceasta este singura dată când, supraviețuitorii, la cererea personală a directorului Torul a venit la deschidere, el a citit numele morților înainte de a sistemelor de contorizare shim supraviețuitori.

- Al IX-lea „B“, - a spus el, iar vocea lui rupt, el sa schimbat, iar apoi Nicholas G. strigând numele tuturor consolidarea și consolidarea pârâu. - Erou al Uniunii Sovietice, pilot de vânătoare George Landys. Timbre colectate. Ar-tem. Artem Shefer. expulzat de la școală pentru integritate, și el sa dovedit a fi, integritatea sa și dovedit! În cazul în care firul este întrerupt, el însuși a suflat împreună cu puntea. Spațioasă mormântul lui Artyom nostru. Vladi lumea Temple Vovik, onorurile elev al nostru, cel mai liniștit. El a fost chiar și în pauză și nu a putut fi văzut și nu a auzit. În Kuban sa apropiat de „sorokopyatki“ ei. Nu este un pas înapoi nu a făcut-o. Nu este un singur pas. Conform scânteia. Pe.

El nu a putut pronunța numele legat lor, buzele a sărit și a transformat alb. Femeile s-au grabit sa-l, au început să se așeze, să bea apă. El a refuzat să se așeze și a băut apă și am auzit o trage pe fereastra de dinți. Apoi a șters lacrimile și a spus liniștit:

- Este păcat că? Păcat că nu avem echipa pentru a asculta genunchi.

Suntem fără nici o echipă îngenunche. Întreaga sală - foști studenți și foști soldați, studenți și profesori de astăzi, persoanele cu handicap, văduve, orfani, singuri - toți ca unul. Și Nicholas G. a început aproape în șoaptă:

-Spark, Iskra Polyakova, Sparkle noastră. Ceea ce mama ei numit, nu numai noi știm Gestapo ei două ore mai devreme dragă fiică spânzurat. Și atârna aproape de Iskra Polyakova și tovarășul Polyakova, mama si fiica.

Se opri, clătinând din cap cu tristețe, și dintr-o dată, pas cu pas, a ridicat pumnul strigat toata sala:

-Și a trăit în subteran! Gilot și șerpi aruncat! Și răzbunat scântei și mama
cruzime răzbunat!

Șase luni mai târziu, la începutul cincizeci și al doilea a murit Nicholas G.. "

6. Cuvânt de încheiere de către profesor.

În scrisoarea un profesor Voronej Anna Yakovlevna B.Vasilev Zwick a scris:

Iskra Polyakova - Zorya Polul este soția mea. (Pole - numele ei de fată). Este în ziua de azi un maximalist, iar în tinerețe a fost turnat Spark
toată viața mea - comisar meu.

Și ultimul lucru pe care trebuie să-ți spun cuvintele scriitorului. On-ratimsya din nou la litera B. Vasileva A. Ya Zwick:. „Am scris trei lucrări despre război:

a) război este inuman și crud peste măsură. ( "Un Zori aici tăcut.");

b) războiul este capabil de tineri pentru a face un soldat profesionist. ( „Listele
Ea nu a apărut „);

c) război de multe ori duce la pierderi lipsite de sens ca otravă „bucuria victoriei. (“ angajament de ședințe „).

În aceste trei lucrări, întregul război a fost epuizat pentru mine, iar eu nu mai simțit nevoia de a reveni la ea. Dar, pentru ceva timp am început să vă faceți griji că acest tratat meu despre război nu prefață. Cine „erau acei oameni foarte tineri care au fost uciși, învingându-l? Ce-au modelat caracterul lor? De ce au fost atât de uniți într-o graba de a proteja ro-din?

Iată ce am scris în romanul „Mâine a fost războiul“. Și nimic altceva. “.

Selectați citate din textul care descrie caracterele individuale, de a crea un plan de citate.